skip to Main Content
STR 1 DECEMBRIE NR 5 +40269 806 775 +40269 806 781 ghiseulunic@primariatirnava.ro

Evenimente (incendii-incendieri controlate-inundatii, exercitii) mai importante

1. In data de 27.03.2009 in jurul orei 13,20 a avut loc un incendiu de vegetatie uscata, in zona Hulei si Mihelt de pe raza comunei . Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tirnava a actionat cu un nr. de 9 pompieri voluntari , pina la stingerea totala a incendiului. A ars o suprafata de 27 de Ha.

2. 28.03.2009  ora 16,30 seful Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tirnava a actionat sirena pentru dezastre, in urma actionarii sirenei s-au prezentat la sediul Primariei un nr. de 10 pompieri voluntari.Pompieri voluntari au fost informati de un foc in zona cai ferate(CFR) de pe raza localitati. Dupa echiparea cu mijlocele aflate in dotare, s-a facut deplasarea cu autoturismele primariei la locul incendiului. S-a actionat pina la stingerea totala a incendiului.

3. In data de 01.10.2009 in jurul orei 8,30 a fost actionata sirena la dezastre de catre sfului Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta, ca urmare a unui incendiu la gospodaria lui Kiss Tibi de pe str. Scolii nr.6 Tirnava.La incendiu au participat Pompieri Medias si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tirnava.

4. In data de 08.10.2009 in comuna Tirnava are loc un exercitiu de simulare la inundatie. Ca urmare a unei ploi torentiale de scurta durata , a cazut o cantitate de 82l/mp apa in zona Palamor, in amonte de localitate. Nivelul piriului Hilen ce strabate localitatea a crescut foarte mult, ceea ce a dus la producerea unei viituri care a afectat zona centrala a localitatii ca urmare a obturarii puntei ce traverseaza piriul din spatele Complexului comercial.Ca urmare a acestui eveniment s-a anuntat telefonic membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si se actioneaza sirena la dezastre de catre sefu serviciului voluntar, pentru avertizarea cetatenilor localitati si membri Serviciului Voluntar pentru Situatii de Uregenta. Din partea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Tirnava au participat un nr. de 8 membi. La sediul primariei membri CLSU au facut propuneri cu privire la reducerea efectelor cauzate de dezastru, si modul de actiune. Din partea Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta au participat un nr. de 17 pompieri voluntari, echipele specializate pentru interventie au actionat de o parte si de cealalta parte a puntii, pentru a impiedica revarsarea apei din albie.Echipa de deblocare-salvare au evacuat pesonalul didactic si elevii din Sc.gen.cl.I-VIII pina la trecerea pericolului.Pentru a tine situatia sub control,s- au folosit urmatoarele  mijloce si materiale:

– 1 buldoexcavator

– 1 camion 16t

– 3 autoturisme

– 1 motopompa Honda

– 32 saci rafie cu nisip

– 8 lopeti

– 2 topoare

– 60 mp folie

– 2 topoar

– 12 tarusi de lemn

Pentru asigurarea ordinii publice si dirijarea circulatiei pe strazile neafectate a participat Politia locala.Dupa eliminarea dezasatrului a fost actionata sirena , cu introducerea semnalului,,INCETAREA ALARMEI’’de catre seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tirnava.

Membrii participanti la acest exercitiu, din partea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta sunt:

1)     Gaban Nicolae – presedintele CLSU- primar

2)     Ungur Gavril   – vicepresedinte CLSU – viceprimar

3)     Zamfir Rodica – Secretar – membru

4)     Veltan Flori – membru

5)     Larga Vasile- membru

6)     Hodirnau Mariana- membru

7)     Urian Nicolae – membru

8)     Urian Nicolae Lucian- membru

Momente din exercitiul de simulare a inundatiei  se pot vedea si in fotografiile

de la paginile 1; 2; 3;

Din partea Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta au participat la exercitiu urmatori membri:

Zamfir Lucian – sef Serviciu Voluntar     9)   Roman Alexandru – membru

1)     Marginean Nicolae – membru            10)  Serban Vasile – membru

2)     Festeu Ilie – membru                          11)  Pirlojan Ioan – membru

3)     Grigoras Ioan – membru                    12)  Veltan Adrian – membru

4)     Stan Ioan – membru                           13)  Serban Ninel – membru

5)     Roman Vasile – membru                    14)  Jurcan Liviu – membru

6)     Pascalau gheorghe – membru             15)  Serban Ioan – membru

7)     Natu Ioan – membru                           16)  Todoran Ioan – membru

8)     Nica Marian – membru

5. In data de 19.06. 2010 ora 16,00 s-a abatut asupra localitati noastre o furtuna cu ploaie torentiala si vijelie. In urma acestui dezastru, au fost doboriti 2 copaci si au fost inundate pivnitele a 2 gospodari din str. 1dec.

    Seful Serviciului Voluntar pentru Situstii de Urgenta a actionat sirena electrica , la sediul primariei s-au adunat un nrumar de 16 pompieri voluntari, s-au echipat cu cele 2 motopompe aflate in dotare,1drujba,2 topoare.

,1 funie si galeti. Doua echipe formate din 3 pompieri voluntari s-au deplasat la cele 2 gospodari , unde au fost inundate pivnitele si au actionat pina la scoterea apei  si a obiectelor aflate in ele. Ceilanti pompieri s-au deplasat la locul unde au cazut copaci rupti de furtuna,la locul dezastrului s-a constatat ca in caderea copacilor a fost avariata vasute de reglare a DistriGaz si a fost rupta o conducta prin care trecea gaz metan.Au fost anuntati de urgenta cei de la DistriGaz Medias despre evenimentul produs , acestia au venit cu oevhipa de interventie si au actionat pina la remedierea totala a conductei.

Dupa remediera conductei cu gaz a intervenit serviciul voluntar al comunei Tirnava si un cetatean cu utilajele care le are in dotare. S-a actionat la taiera copacilor, incarcarea si transportarea acestora intr-o zona din extravilanul comunei.Mijloacele folosite la inlaturarea copacilor au fost:

1) camion 16t cu macara

1) buldoexcavator

1) tractor cu remorca

2) drujbe

2) topoare

1) funie

Din partea primariei au participat la inlaturarea dezastrelor

Gaban Nicolae –primar-presedintele CLSU

Ungur Gavril – viceprimar –vicepresedintele CLSU

Zamfir Lucian Sef Serviciu Voluntar

Membrii pompierilor voluntari care au participat la interventii sunt:

1)     Pirlojan Ioan

2)     Festeu Ilie

3)     Veltan Adrian

4)     Cindea Ioan

5)     Marginean Nicolae

6)     Roman Alexandru

7)     Jurcan Liviu

8)     Serban Ioan

9)     Roman Vasile

10)Natu Ioan

11)Serban Vasile

12)Mihai Niculai

13)Cominac Nicolae

6. 07.11.2011 in cadrul sedintei de pregatire lunara a Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tirnava, a fost invitat  ,Seful Serviciului de Ambulanta Medias. Acesta a prezentat membrilor serviciului voluntar regulile si masurile care se impun in cazul resuscitarii unei persoane si  acordare a primului ajutor , pina la venire echipajelor SMURD s-au a Serviciului de Ambulanta.  Membrii participanti la sedinta de pregatire sunt urmatori si se reflecta in fotografiile cu numerele………………………………………………

7. In data de 02.03.2011 s-a consemnat un incendiu in zona Dealului Ciuha, seful serviciului voluntar a actionat sirena electrica cu consemnul,, Dezastre’’

In urma alarmarii s-au prezentat la sediul primariei de 13 pompieri voluntari, dupa echiparea cu mijloacele specifice stingeri de incendiu s-au deplasat cu autoturismele primariei la locul dezastrului.S-a localizat un incendiu de vegetatie uscata. Pompierii voluntari Tirnava au actionat pina la eliminarea totala a incendiului. Au fost anuntati de stingerea incendiului si Serviciul de Pompieri Medias. Aars o suprafata de 5,5 ha de vegetatie uscata.

8. 05.03.2011 pentru a preintimpina arderea necontrolata, Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tirnava , a avut planificat la data mai sus mentionata  un foc organizat in zona Dealului Dalincop. S-a dat foc la o suprafata de circa 27/ha, de vegetatie uscata. Membrii serviciului voluntar s- au organizat conform unui program bine stabilit. Au participat un numar de 13 pompieri voluntari, primarul, viceprimaru si sefu SVSU. Inceperea actiuni a fost anuntata la Servicul de Pompieri Medias , cit si terminarea acesteia. Dupa terminarea actiuni s-a organizat si o masa in aer liber. Aceasta actiune se poate vedea si in fotografiile cu numerele………………………………………..

1) Ungur Gavril –Inspector                      9)  Pascalau Ghe.-membru

prorotectie civila                                          10)  Jurcan Liviu-membru

11) Cominac N. -membru

2) Zamfir Lucian- Sef SVSU                         12)  Stan Ioan – membru

3) Todoran Ioan  – membru                        13)  Natu Ioan – membru

4) Pirlojan Ioan  – membru                         14)  Roman Alex.- membru

5) Serban Vasile – membru                        15)  Serban Ioan – membru

6) Festeu Ilie –    membru                            16)  Mihai Niculai-membru

7) Cindea Ioan – membru

8 ) Marginean N. – membru

9.  In data de 09.03.2011 au fost anuntati Pompieri Medias despre o ardere controlata a vegetatiei  uscata care are loc in zona Mihelt. Actiunea a inceput la ora 12,00 si s-a incheiat la ora 14,00, dupa lichidarea tuturor focarelor au fost anuntati Pompieri Medias de incetarea actiuni. A fost arsa o suprafata de 17ha de vagetatie uscata.La aceasta actiune au participat un numar de 10 pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Tirnava care au actionat cu mijloacele aflate in dotare.

10. In data de 12.03.2011 ora 19,00 seful serviciului voluntar actioneaza alarma la dezastre, motivul fiind un incendiu in zona Dealului Caprei.In urma alarmei s-au prezentat la sediul primariei un numar de 8 pompieri voluntari. Dupa echiparea pompierilor cu materialele si ustensilele aflate in dotare s-au deplasat la locul incendiului cu autovehicolele primariei. Dupa localizarea incendiului s-a recurs la stingerea acestuia, operatiunea de stingere a inceput la ora 19,30 si s-a incheiat la ora 20,30.

Back To Top