skip to Main Content
STR 1 DECEMBRIE NR 5 +40269 806 775 +40269 806 781 ghiseulunic@primariatirnava.ro

Structura administrativă şi relaţii în teritoriu

Comuna Târnava, situată în nordul judeţului Sibiu – culoarul Târnavei Mari, se învecinează cu următoarele teritorii administrative: municipiul Mediaş, comuna Bazna şi oraşul Copşa Mică.

Comuna Târnava se află la 5 km de municipiul Mediaş, pe drumul naţional DN 14 şi DJ9. Are în componenţă un singur sat: Târnava. Prin colonia Târnava se defineşte partea de comună situată deasupra şoselei Sibiu – Copşa Mică unde sunt amplasate două rânduri de case (câte 70 de numere de case pe fiecare rând) şi 5 blocuri cu câte 12 apartamente. De asemenea tot de această „colonie” aparţine şi partea din  comună situată la intrarea dinspre Copşa Mică, aproximativ 10 case.

Teritoriul administrativ al comunei Târnava este situat în partea de nord-est a judeţului Sibiu, respectiv în imediata apropiere a oraşului Mediaş. În interiorul teritoriului administrativ judeţean, Târnava se află la 5 km de municipiul Mediaş şi la 50 km de municipiul Sibiu. Accesul rutier în sat se face din DN 14, iar accesul CFR din linia 300.

Relaţiile în teritoriu ale comunei Târnava sunt direct condiţionate de DN 14 şi calea ferată şi îndreptate cu preponderenţă spre oraşul Mediaş. Populaţia comunei Târnava se deplasează la Mediaş pentru: comerţ, servicii, învăţământ, cultură pentru a lucra sau pentru a valorifica produsele agricole. Relaţiile cu municipiul Mediaş sunt atât de intense şi complexe încât localitatea Târnava poate fi un cartier al oraşului.

Spre şi dinspre Mediaş se circulă atât pe cale rutieră cât şi C.F.R., aceste două căi de comunicaţie fiind considerate suficiente pentru a asigura relaţia cu judeţul Sibiu şi cu celelalte judeţe ale ţării.

Relaţiile cu municipiul Sibiu sunt în cea mai mare parte de natură administrativă, deplasările efectuându-se atât pe cale rutieră cât şi C.F.R.

Perspectiva evoluţiei relaţiilor în teritoriu ale comunei o reprezintă apropierea de oraşul Mediaş, atât teritorial cât şi funcţional.

Back To Top